Pyłek pszczeli i pierzga – naturalne skarby od pszczół

Pyłek pszczeli i pierzga

Pyłek pszczeli i pierzga stanowią doskonałe wsparcie w okresie przeziębień. Za mną już kilka miesięcy pobierania mocy prosto od pszczółek.

W tym wpisie postaram się przybliżyć Tobie, dlaczego warto włączyć je do diety oraz jakich efektów można spodziewać się po pyłkowej kuracji.

Jaka jest różnica pomiędzy pyłkiem i pierzgą?

Pyłkiem pszczelim są zbierane przez pszczoły, męskie komórki rozrodcze kwiatów. Dlatego też pyłek pszczeli możesz znaleźć również pod nazwą pyłku kwiatowego. Natomiast pierzga pszczela to przetworzony pyłek kwiatowy. Ale uwaga! Przetworzony nie przez człowieka, a przez pszczoły w warunkach ula. Zaistniały w warunkach ula proces fermentacji decyduje o istotnych właściwościach pierzgi.

Pyłek pszczeli czy pierzga? Który produkt jest lepszy?

Odpowiedź brzmi: PIERZGA. Pierzga pszczela w porównaniu z pyłkiem kwiatowym posiada bogatszy skład, a także, dzięki zjawisku fermentacji, jest lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Mimo że pierzga wydaje się bardziej wartościowym produktem, ze względu na swoje właściwości, bardziej rozpowszechnione jest picie pyłku kwiatowego. Ja stosuję je naprzemiennie.

Pyłek pszczeli i pierzga zaolejkowani

Pyłek pszczeli i pierzga – cuda stworzone przez naturę.

Pyłek pszczeli zawiera wszystkie niezbędne do życia składniki. Zawartość składników o działaniu odmładzającym w pyłku pszczelim znacznie przewyższa tę obecną w drożdżach piwnych i kiełkach pszenicy. W pyłku wykryto aż 32 aminokwasy,  wiele makro- i mikroelementów (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne), witaminy (między innymi A, B1, B2, B3, B6, B12, E, C, PP, P, D, H), kwas foliowy, inozytol, kwas pantotenowy, kwercetynę, ponad 42 enzymy i wiele innych substancji. Pyłek pomaga w zwalczaniu niedoborów żywieniowych, wzmacnia i regeneruje organizm, redukuje zmęczenie intelektualne i fizyczne, nerwowość, bezsenność, reguluje działanie wątroby i nerek.

Oczyszcza i odtruwa – ułatwia wydalenie toksyn, przyspiesza odnowienie tkanki wątrobowej uszkodzonej przewlekłymi chorobami i przyjmowaniem dużej ilości leków. Pyłek powinien być stosowany w leczeniu choroby alkoholowej bowiem zawarte w nim składniki odżywcze, uzupełniają niedobory bioelementów spowodowane działaniem alkoholu.

Obniża też stężenie cholesterolu całkowitego i podnosi stężenie HDL cholesterolu, inaczej mówiąc – zmniejsza cholesterol zły i poprawia dobry.

Co więcej, pyłek pszczeli naturalnie wspomaga naszą urodę. Bogaty w mikroelementy pyłek pszczeli ma wręcz zbawienny wpływ na naszą cerę. Dr Lars-Erik Essen, dermatolog z Helsingborg w Szwecji, był pionierem w stosowaniu produktów pszczelich w schorzeniach skóry. Wielu swoich pacjentów wyleczył skutecznie z trądziku:

„Pyłek pszczeli, stosowany wewnętrznie lub zewnętrznie, działa hamująco na trądzik na twarzy, a ponadto jest ważnym środkiem odmładzającym skórę, głównie dlatego, że zawiera wysokie stężenie kwasów nukleinowych RNA i DNA, a także naturalne czynniki antybiotyczne”.

Dzięki zawartości cynku korzystnie wpływa także na porost włosów.

Pierzga natomiast zawiera: witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, makroelementy: fosfor, siarka, chlor, potas, wapń, sód, mikroelementy: magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, selen, chrom, nikiel, krzem, enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

Zdaniem jednego z wybitnych rosyjskich badaczy (dr Naum Petrovich Joirich):

Osoby spożywające pierzgę żyją dłużej; pokarm ten to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych i leczniczych. Każde ziarno zawiera wszystkie substancje niezbędne do życia”.

Jest szczególnie pomocna przy dolegliwościach trawiennych, w zwalczaniu problemów z woreczkiem żółciowym, jelitami oraz żołądkiem.

Zbawienny wpływ zbieranego przez pszczoły specyfiku odczuwa nie tylko nasz układ odpornościowy, ale również umysł. Pierzga pszczela wzmacniająco działa na układ nerwowy w stanach depresyjnych. Dzieje się tak, ponieważ normalizuje ona procesy zachodzące w korze mózgowej, prowadząc do równowagi psychicznej organizmu. Za sprawą tego mamy lepszy sen oraz poprawione samopoczucie. Jest to bardzo przydatne również względem wyższej efektywności pracy, gdyż spożywanie pierzgi poprawia sprawność fizyczną i umysłową, w konsekwencji polepszając również skupienie i koncentrację.

Pierzga to moc cennych właściwości dla naszej skóry. Dzięki zawartości kwasu L-mlekowego wzmaga regenerację skóry i pobudza produkcję kolagenu. Pierzga poprawia także jędrność skóry i pomaga ją skutecznie nawilżyć.

Czy pyłek pszczeli i pierzga uczulają?

Jak wszystkie produkty pochodzące od pszczół, także pyłek oraz pierzga może powodować uczulenia. Jeśli więc jesteś uczulony na miód, z dużym prawdopodobieństwem będziesz też uczulony na pyłek pszczeli. Jeśli nie wiesz, czy masz na niego alergię, najlepiej zacząć dawkowanie od małych ilości, stopniowo je zwiększając.

Jak przygotować napój mocy?

Przyjmuje się, że jedna łyżeczka pyłku kwiatowego/pierzgi dziennie wystarczy, aby wpłynąć korzystnie na organizm. Najlepiej jest rozmieszać pyłek/pierzgę z letnią wodą i zostawić na noc. Rano, do przygotowanego napoju dolać gorącej wody i wypić na pusty żołądek. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa jego działanie. Cała kuracja powinna trwać od miesiąca do trzech, dwa razy w roku.

Gdzie kupić?

Pyłek pszczeli i pierzgę znajdziecie tutaj.

Tam zdobędziecie więcej szczegółowych informacji. Tylko mi nie wykupcie wszystkich, bo muszę zrobić zapasy na zimę! 😉

Zdrówka,

Ola

Dodaj komentarz

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close